Saturday, November 18, 2006

Za babičkou z Klokočí


Uznávám, toto je trošičku lživá reklama, protože babička s námi sice byla, ale ne z Klokočí a navíc nebyla moje, ale Elenčina, tak pardón:).
Pravda ale je, že jsme dnes byli na výletě v Klokočských skalách (u Turnova). A nejen tam, ale taky v Betlémských skalách a úplně nejlepší název mělo poslední navštívené místo a tím bylo Bludiště Chléviště. Výměra 10 ha. To mě naprosto nadchlo:). Ovšem název tohoto místa byl pouhou třešínkou na dortu, protože hlavním hrdinou dne byly pískovcové skály 100 krát jinak. Zelené, oranžové, růžové, šedivé, černé, s mechem, s jehličím, vroubkované, ďůlkované, hladké, hranaté, kulaté šišaté, studené, slizké, ...prostě cokoli si vymyslíte. Na rozjezd jsme si dali zříceninu Rotštejn z 13. století. Zdiva na ní moc není, ale místností jsme našli celkem dost, přímo vykutaných ve skále. No a pak už jsme se převážně kochali a trochu funěli, to když jsme lezli na nějakou vyhlídku. Mimochodem, vyhlídky byly poněkud monotematické, byla z nich většinou vidět mlha a nebo les.
Celkově to byla velice poučná cesta, protože jsme kromě navštívených pamětihodností a přírodních úkazů cestou potkali i několik kulturně-vzdělávacích cedulí. Jejich prostřednictvím jsme se dověděli, že (cituji):

" Měšťané, používejte kadibudku, neserte nám do křoví" (hrad Rotštejn), "SOUKROMNÁ CESTA, pouze pro majitele luk" (někde po cestě na Bludiště, mimo značku), "Po celou zimu zavřeno!!!!" (na hospodě v Besedicích). Tak a teď už to víš i ty, laskavý čtenáři :).

2 comments:

ňam said...

Tak jestli to chtějí jenom po měšťanech, tak je mi jasný, proč ty křoví vypadají, jak vypadají...

Julika said...

Tys tam taky někdy byl?:) Ja jsem se do okolního křoví radši moc neodvažovala:)