Každopádně musím říct, že návštěva opravdového čínského doktora, byť v Praze, na mě udělala velký dojem. Málem jsem ani neposlouchala, co říká tlumok, protože jsem se nemohla odpoutat od toho, jak si pan doktor dělal poznámky v čínštině. Každopádně výsledek je ten, že se teď naše kuchyně proměňuje v alchymistickou laboratoř. Obden tu totiž budu chystat odvar z babského ucha, teda vlastně z čínských bylin.
Takhle vypadají ty kořínky a bůhvíco, když se to vaří (za sponzorský dar kádinky děkujeme FaF UK). Ještě k nim přidávám 4 plátky zázvoru. Musí se vařit třikrát. První odvar se vaří 10min, to se sleje a v nové vodě se vaří 40min, to se sleje a přidá k prvnímu. Potřetí se to v další vodě vaří už jen 10min a to se nechá zvlášť. Ty dva slité se pak rozdělí na dvě dávky, každá asi 300ml. Ještě se v tom pak rozpustí lžička takovýho prášku a trochu skořice.
Jistě nemusím zdůrazňovat, že to nijak pěkně nevoní a že je to hódně hořký. Dneska jsem to zkusila s medem, když to pan doktor povoluje, ale asi by to muselo být v poměru 1:1 (vývar:med), aby se to poznalo. :)
A celé je to zábava tak na 1,5h vaření, cezení, míchaní a taky velké větrání.
1 comment:
Julie, moje zkušenosti s čínskýma "bylinkama" (spíš kořínkama, větvičkama, atp.) jsou dost podobné. Teď mám už jiný typ směsi, takže s vařením to mám snazší. Ale vypít jsem to schopná jen 1:2 se sladkým džusem, přičemž ty 2 jsou džus ;-) Přeju hodně úspěchů v léčení! pP
Post a Comment