Monday, December 22, 2008

Miluju slovníky

Slovníky mne baví. Patřím mezi tvory, kteří jsou schopni se do slovníku začíst a úplně zapomenout, co vlastně hledali (je vám jasné jaká je moje produktivita práce s použitím slovníku). Když hledám něco FJ nebo PORT, tak je to se "začtivostí" horší, ale když řeším něco v AJ, tak to má zas jiná úskalí. Například to, že slovníku na seznamu sežeru úplně všecko, páč v AJ nemám takové to kritické oko, co je blbost a co ne. A tak se vás vážení lépe anglicky vzdělaní ptám:

Je opravdu možné, že doodle, pro mne známý coby šikovný googlácký on-line vyplňovací formulář, je ve skutečnosti trouba, klikyhák či čmáranice? (doodle bug, tedy mravkolva do toho radši tahat nebudu).

(Při této příležitosti jsem zkoumala i slovo google. To sice seznam nezná, ale zato zná adjektivum googly (špásovný, erotický naladěný, kulatý a vyvalený). Tak nevím, co tím vlastně myslel, když nám jeden lektor radil, na dotaz, kde to najdeme, slovy "googly,googly".)

4 comments:

Anonymous said...

Z internetových slovníků doporučuju slovník na volny.cz - používaj velmi kvalitní profesionální databáze (Millenium pro) A jinak ty významy potvrzuju jak z toho volnyho, tak z mýho slovníku Lingea. Ještě to může znamenat panáka (z obilí) nebo kupku sena.

Anonymous said...

Pardon, zapoměl jsem podpis K. (-:

Anonymous said...

ideální na ověření významu je výkladový slovník www.dictionary.com

1. to draw or scribble idly: He doodled during the whole lecture.
2. to waste (time) in aimless or foolish activity.
3. Dialect. to deceive; cheat.
–noun
4. a design, figure, or the like, made by idle scribbling.
5. Archaic. a foolish or silly person.

L.

Anonymous said...

I am quite silly person I think.:)
Tak vam, L. a K., velice dekuji.
sincerelly yours
Julika